Thursday, April 24, 2014

jalan2 lpas STRESS…

haluuuu…citer pasai stress ni mmg x abis ler kan..mcm citer pasai keja juga coz hidup ni mcm2 jnis stress actually tp kna handle baik2 lar..baru bleh settle..so stress keja aku akhirnya dihandle scara rasminya on 1st of jan 2014..alhamdulillah, finally i’m free like a bird..haha..betul ke?? nono…tangunggjawab to masih ada beb sampai ke mati pun coz sbagai umatNYA kita sdiri ada tanggungjawab kna pikul ya…

sbaik resign aku mmg dah plan nak bcuti ..ke langkawi ler konon plan tu..tp disebabkan hotel yg aku nak di pantai cenang fully book maka plan terpostpone till now. jd leh krn x jd pi langkawi maka aku nya plan yg mmg ada dr dulu utk lik kg utk jumpa umi ayah tcinta mmg x skali2 dipostpone kan..cuma lpas lik kg kami ke johor.

niat ke jhr utk attend engagement spupu suami…so skali lar menyelam kan dgn window2 shopping di jb. disana kami stay kat hotel jer..malas nak susah n pack2 kan umah mak sdara..kami x jln kemana sgt pun cuma ke angsana mall mencari tudung n survey2 rega emas disana..fulamak..super mahal rega emas di jhr..rm145 ko..stahu aku masa di pekan aku tanya baru rm127 jer…huhu jauh beza..dah ler tu rega tolak emas pun dia ambil skit

1526282_531998970232737_745038680_n

ok..nak jd citer mmg aku x beli arr emas di jhr..tunggu arr nanti..design pun x der yg mnarik ati. lpas tu trus balik hotel utk bersiap ke majlis pertunangan cuzzie husband di tmn ungku tun aminah. majlis meriah mcm org nak kahwin besornya persiapan tu…khemah n makanan mnarik…my cuzzie azlia yg aku knali mcm tomboy pun dah nampak berbeza sgt dlm pakaian tunang..hehe, btw wat surprise me is her fiancee is an indian guy…for sure already converted to islam…alhamdulillah.

20140104_153521 20140104_155540 20140104_155832  20140104_160951 1526334_532050486894252_1211477567_n 1555454_532049530227681_286740531_n

e’ next day sebelum btolak balik ke kl kami singgah ke JPO…cuci mata mostly..shopping pun juz for mr hubby…however would like to mention..foodcourt dlm JPO yg serve nasi ayam..tersangat ler hampeh!! x sdap..mahai jer bleh harap..rasa hancur OK. marah sgt rasa hati coz prut lapar so we expect good food to be serve..tp sbaliknya. sabor jer…

 20140105_123129 20140105_11461720140105_133523 20140105_134049

**tgk punya tgk tp satu pun x bkenan di mata..rega bleh thn mahai tp mcm x berbaloi pun ada..hehe..senang citer aku ni x pandai tgk n nilai brg branded..tu pasai jd mcm tu…so mall biasa2 pun jd arr nak shopping.

akikah lil ZAIM

assalam smua…ini pun citer lama tp saja nak update utk diri sdiri…lil z dah stahun on 2/2/14 yg lpas….skejap jer masa berlalu…masih ingat lg masa umur 6 bln dah merangkk laju.. 10bln dah bjalan mnapak n tumbuh gigi 4 btg ….11bln dah jln laju…12bln dah pandai turun katil sdiri n naik tangga…now almost pandai everything..hehe..panjat memanjat sofa, tangga, kerusi meja mkn n naik atas meja mkn dah jd perkara biasa..as a mama..aku yg terjerit takut..takut jatuh lorrr..disamping tu abis smua brg atas meja nak dipegangnya…dui mak ai..tense mama uuuuu

bila lil z genap setahun, me n hub decide nak buat akikah utk dia..kami pilih date 8/2 seminggu slpas CNY…alhamdulillah smua bjalan lancar..hampir kesemua jemputan hadir…kami akikah seekor kambung dulu buat rezeki kali ni…insyaallah ada lg rezeki, buat lg kenduri..amin. jemputan lebih kpd sdara mara terdekat shj..n jiran2 tetangga n kwn2 rapat me n hub.

goodies bag aku prepare sdiri…for kids aku bg air kotak ribena, kit kat n bauhulu while for adults aku bg muffin n cookies in canister..smua ni bleh tgk juga gambo dlm blog n fb page buss aku…zuescollections. all in cost for akikah ni termasuk kambing, khemah, goodies n etc2 tu ada lar dlm 2k..alhamdulillah w/in our kmampuan..syukur dn rezki yg allah bg.

1501666_761391367207513_1144113472_n 1662676_762419233771393_1312513641_n

1797349_549666615132639_1543955302_n

lil z pemerhati tetap hr tu..haha

1899885_549666595132641_1168527999_n

at the same time bbsitter lil z sgt mernurah hati sponsored sbiji kek kecik…aku ni lak mmg jnis x pandai sgt nak celebrate n tiup2 lilin bagai dpan org ramai..almaklum bkn amalan kluarga sjak dr dulu..malu2 gitu..apa2 pun thanx to karina for the choc cake…nak jd citer anak buah hub plak jnis x bleh tgk cake..abis dia nak mkn dulu cake tu sblm scara rasmi di ptg oleh lil z…hehe bebudak gitu ler gayanya…sib baik sepotong da jer dia amik dulu..masih lg kek dlm keadaan elok n bleh ar buat acara ptg kek juga slpas bacaan yassin oleh smua yg hadir n mkn2…

1620940_549666435132657_370305590_n 1897722_549666458465988_1204657555_n

acara start kul 12 lebih mcm tu n berakhir almost 5 ptg….aku bleh sibuk mlayan tetamu sampai sdiri x mkn lunch..haha..betapa bz uuuu..tp apa2 pun sessi bgambo dgn tetamu x dpt juga sepenuhnya…dpt ler utk bergambar dgn tetamu yg balik lewat..espc dgn adik2 opismates (tgk tepi gambo pnuh periuk bagai..hahaha)

1620692_549666481799319_1838945380_n

ok..till nxt time.

Tuesday, February 4, 2014

akhirnya i'm a HOUSEWIFE

salam smua...dah sbulan lebih aku scara rasminya jd fulltime housewife. well mmg x rasa janggal langsung coz dah lama pasang niat ni..mayb coz aku dah bosan dgn keja yg sama for e' past 10 yrs n plus stress yg x pnah kunjung padam lm keja...so e' best way is to resign n concentrate jaga anak n buss suami n buss sdiri lg bagus. aman n x penat mental even penat fizikal tu mmg x bleh nak lari ler..

naper ku kata pnat fizikal...actually aku ni jnis suka tgk umah kemas n teratur..bkn jnis suka masak..tp bila dah jd housewife aku kna pandai dlm 2 bab tu...so mengemas umah mmg jd rutin dr dulu but now kna tambah dgn rutin memasak plak...wah..mmg tense juga..dah lar x terro mana lg kna masak 3x shari..huhu sungguh sadis...

aku slalu kalah bab pk tekak org lain..masak ikut rasa tkak sdiri..haha m hub lar plg ksian..dia kurang mkn pedas2 ni..so skrg byk explore resepi simple n kesukaan dia...dr dulu masak mmg x suka bab lauk pauk melibatkan santan bagai ni...but now smua berubah..aku dah blajar masak kari ikan, kurma ayam n etc...smua ni utk pelbagaikan menu harian kami..if buat yg sama jer tiap hr mau suami aku mkn luar lak...n apa gunanya aku kat umah ni. so nak x nak mmg byk explore resepi..tp aku cuba cai yg ringkas n bhn2 yg snang n mudah didapati jer.

sbagai permulaan jd surirumah ni..aku minta peti ais baru...almaklum yg lama tu satu pintu jer n dah bertahun pakai seusia umur perkahwinan kami - 10thn ko, namun masih memberi svc terbaik cuma lampu dah almost 3 yrs x der..terbako...so smentelah nak duk umah for sure byk brg nak disimpan kan...so aku request peti ais2 pintu, capacity 450ltr...hehe..x der lar beso mana kan..rasanya mcm std jer skrg ni beso tu espc yg family beso2 tu...

slain tu aku minta dibelikan buku resepi 365days nya resepi dr chef hanielieza..hahaha..resepi2 dlm buku ni std resepi biasa2 jer tp ye ar..kalu yg biasa2 pun x tau buat camna nak masak yg super luar biasa kan...haha, maka dibelikan lar oleh mr hub...tq, tq dear!!

rutin aku skrg..pg2 lpas subuh aku baca quran ..ni nak bg lancer smula..sbenornya dah lama sgt lidah aku x ngaji quran...wah huhu sudah kaku oo lidah...aduhai apa lar nis hamba aku ni kan...so skrg dgn tergagap2 n tunggang langgan aku cuba baca smula...hajat dihati supaya dpt khatam smula al-quran ni n insyaallah nak pi blaja tajwid lak bila bkesempatan nanti.

lpas ngaji aku buat sit-up skit...tummy aku dah buncit..malu wooo..bila pakai dress n espc lpas mkn..Nampak sgt tummy tu...huhu sadis jer..mcm org preggy 3 bln lak (kutuk sdiri). so dikesempatan ni, aku buat lar apa yg patut....

selesai exercise baru turun dapur...pecah kpala pk menu apa utk bekfest hr ni ..so masak ler sarapan ala kadar utk kami ber3. dlm kul 9 juga baru bekfes..at e' same time aku masuk kan laundry utk wash. if zaim n mr hub blum bgn, aku sapu2 skit bah tamu n dapur n sidai baju...then only kejutkan mk utk sarap....

bgitu lar rutin pg aku..n tgh masak lg utk lunch n lpas lunch rehat kjap tgk tv or buat keja2 ZC or PBM nya mktg n account...if not tido time..jrg aku nonton espc bila tinggal dgn zaim jer...even umah aku ni tlebih byk channel..bg aku x tlayan n x der satu drama bersiri pun yg aku follow stakat hr ni...haha, entah arr..malas...

ptg aku akan cuba buat minum ptg..baking or goreng2 apa yg patut..if mr hub balik dia bawa kuih muh dr luar maka..aku tinggal buat air jer lar...n mlm salalunya lg santai..jrg nak mkn nasi..kami cuma mkn ringan2 spt lempeng..nugget goreng or mee maggi..coz mr hub ni bkn jnis repeat lauk..mau masak lg utk mlm..idak ler aku rajin mcm tu skali yer..maka mkn jer ar sempoi2.

serba sikit itu arr rutin aku...ringkas jer...
ok skian dulu..nanti cont lg dgn citer 1st week jd housewife..kemana aku pegi mlepaskan tense kerja ya!!

Wednesday, December 25, 2013

shopping is e’ best TREATMENT

salam..lama sungguh x berblogging…lemari dah berkepuk dgn abuk kan..hikhikhik…mcm biasa alasan bkerja yg bz memanjang n bila lik umah mmg dah x der mood nak buka lappy n berkhayal mnulis apa yg berlaku dah…layan pnat lg bagus..hahaha..

so skrg ni I’m getting closer to my last day of my work…snang kata nak resign dr kerja n bkerja kat umah as fulltime housewife to mr hub n full time mama to my lil angel zaim…n MD to hampar jaya, profez bio, zuecollection n velo belleza entp…haha so many co to handle..mcm bleh?? issh bleh….insyaallah..I CAN!!

hopefully dgn resignation ni, rezki aku n family dlm buss sdiri menjadi larr…smoga ALLAH permudahkan laluan kami dlm mencari rezki halal dr berniaga sdiri ni..amin. sementelah nak bhenti ni, aku bkesempatan ler bershopping n buat 1st time ever rasa enjoy shopping n relax…naper nak shopping baju sdangkan dah x bkerja?? erm snang kata dah x kuar bkerja ni aku lbih rasa nak mlaram bila kuar dgn family…if dulu pi opis aku ler plg sempoi..pi opis pakai selipar jer..n slalu baju pun baju kurung jer…mekap bagai lg ler idak..smua nak cpat…dlm otak kerja n kerja jer…pastu nak balik jumpa family..lain tarak..raya pun x der smangat nak shopping bagai…percaya idak..itu ler aku yg dulu!

naper aku resign?? co aku kerja ni dah 10thn..pekara yg buat aku retain kat situ is bonus n increament without fail every yr..tp increament pun x ler byk sgt..smenjak mr kiasu- co s’pore take over..smua jadi kedekut giler..sabo jer…selain dr tu, co ni x bg aku sbrg motivasi dah utk stay..no co trip, annual dinner mnarik, kursus tambah ilmu, kursus motivasi or seangkatannya..so dr shari ke shari aku less motivated..ksian kan…employee benefit lg tarak..AL pun duk tang tu jer, x tambah2 ….apatah lg nak reward kami pkerja lama ni..jgn harap ler. my FM slalu kata, jgn compare dgn co lain yg bagus, cuba compare dgn co lain yg biasa..lg truk..x dpt bonus n increament kekadang tu….bleh ko dia suh compare dgn co cikai!! if co ni cikai x per gak..tp if ko ngaku co ko public listed co..so compare ler dgn yg stara beb!! bodoh plak mgr2 co aku ni…ni smua sbab nak save RM sgt..porahhh..sakit jiwa.

dept aku dr aku mula kerja till aku nak resign ni baru ler bertambah sorang..itupun receptionist..apa sgt dia bleh tlg bah a/c…dr dulu till lar ni, aku ler yg buat a/c..AR, AP, Procurement n GL…senak dah otak…kekadang tu tgk dept sales bleh buka FB, you tube n mcm website bagai sambil keja..aku nak buat byr bil pun x sempat..espc clsoing time..fuuh..dugaan btul. almaklum 2 org je org a/c..bayangkan dgn co makes sales million2 RM. byk x byk keja?? parents co ni lak asyik nak report jer..dr satu report ke satu report mcm2 jnis report kuar….tp kedekut nak bg budget tambah staff..so amik ko..aku blah dulu arr. hope sapa yg stay tu bleh thn arr ya..good luck!!

btw, dlm thn ni jer dah 5 org nak bhenti..amik ko..kalu staff x puas ati, ada lar yg x kena kan..sdiri mau pk lar. aku bkn nak kutuk co yg bg aku income slama 10 thn ni..tp kami pun bkn bkerja free maa…kami pun put effort n work hard if not x der arr dpt sales million2 kan. tp cara co appreciate pkerja to berkira sgt..aku yg duk bah accounts pun nampak..yg bah lain tu mmg lg lar  trasa bagai…tp nama pun accounts, senyap jer arr..ckp byk pun x guna..u don’t like u blah…as easy as that!! so aku blah..syukur ALLAH tu tau niat aku maka rezki mr hub plak ok sgt thn ni..so kami plan baik utk resignation aku n future buss kami…jd mmg syukur sgt dgn pemberianNYA aku dpt ler tender surat…end this mth aku CHOW!! hehehe yg resign2 ni pun even dah keja 5 thn..no farewell ok..sdiri2 ler kami staff buat..or by dept jer..super kedekut co aku ni..hahaha

however utk yg terakhir kali…to my co yg kalu org sebut dgr byk mcm gah giler..hakikatnya bila ko dah join sdiri tau..slamat tinggal n maju jaya!! aku doakan success slalu tp appreciate staff lerr if nak mrk stay n work hard n smart derrrr.

back to shooping..aku terbuka zawara web..n kbetulan baru kuar dress baru..rm99 jer..murah sgt ler tu..tp bah bwh dia jrg sdikit..tp no hal coz aku jnis pakai kain dlm even dah ada lining..hehehe..dah tabiat dr zmn sek…weekend trus ajak mr hub terjah kdai mrk…alhamdulillah mr hub blanja beli n tambah lg dgn shelai skirt kembng n next day dpt lg shelai dress juga..tp lg mahal skit dr zawara nya..tp coz ni fully lining so aku leh trima rega dia…so n so..thanx to mr hub blanja aku shopping this week!!! ahaks2 terharu gitu.

lpas beli baru terpk nak pakai masa bila plain dress ni?? wa….menung kjap..tp aku rasa no hal larr…kuar pi jln2 pun bleh or masa attend majlis kahwin ke…mmg bleh sgt…apa2 pun lantak arr apa org nak kata, asal x pakai ke pasar kan…hehe. suka sgt dress ni coz kain jatuh n sejuk jer..n potongan kemabng flowy gitu..rasa mcm princessa jap..dah lama idam nak cari dress kembang2 camni…now baru dpt u.. Smilelpas baju nak kna cari tudung yg match ler plak..so skrg survey2 tudung online…kalu tgk shawl, aku x sure aku bleh lyn x shawl dgn anak kecik ni n dgn pin sana sinun tu..mau shawl aku mlayang tarik dek anak kang..tp dlm ati nak juga cuba…so mayb akan ke sek 7 utk mencari shawl pula..hehehe…ni smua gara2 besties yg pkenalkan sek 7..shopping heaven utk baju2 muslimah n butik2 buss online skrg berkumpul di alam nyata…ternyata aku giler dibuatnya..byk pilihan n kdai yoo..shari x cukup ko…Winking smile at e’ same time aku wish Minimalace pun ada butik..snang aku pi shopping..online slalu abis awal….huhu…ok rasanya sampai sini dulu citer kali ni..chow!!

Tuesday, September 10, 2013

raya 2013 @ UMAHku

2minggu slpas raya baru bz kwn2 nak dtg umah..so mcm biasa aku siapkan skit mkn if ada org nak dtg umah n bgtau awal…if not biskut kering je lar jawabnya. so yg dtg adalah my close buddies masa Uitm dulu – julie n family..dah lama sgt x jumpa dia..last jumpa sblm poser thn lpas..we went out together utk shopin baju raya konon2nya tp dia yg dpt grab aku lak lpas dah masing2 split nak balik baru dpt grab shelai baju. itular last memori kami bersama..hikhik

now julie tgh preggy anak ke-2…happy for her..hope to c her newborn bb soon. take care dear…masa entri ni ditulis she’s on mc tunggu nak letup jer…haha…(bahsa..sabo jer kan)..btw aku dpt sajikan mrk nasi minya berlauk ayam kurma n acar timun jer..itu ler 1st tima nak buat pun..x pernah try..sdap x sdap yg pasti suami julie..k bertambah few time juga n fawwaz pun selera mkn…kuikui..

next weekendnya…bb zaim nya bbsitter famili dtg…n kbetulan kwn ex-schoolmates masa sek ren di johor bahru dulu pun dtg..Saliana sefamily…dgn anak2 barunya…comei2 anak pompuan dia..untung u Sal dpt anak pompuan cantik2 n cute mute blaka!! mrk dtg mengejut tp ada rezki mrk utk join share potion makanan yg aku preparekan utk family bbsitter…ala kadar jer pun aku masak – macaroni goreng n puding santan pandan + biskut raya lerrr

gambo2 makan mmg x der…coz x teringat nak snap pun..sibuk masak n layan tetamu.

zaim wif babysitter family

Saliana n family…

apa2 pun thanks coz sudi dtg umah..however sblm para tetamu dtg sempat berposing santai dgn bb zaim jap..hehe