Wednesday, January 19, 2011

BANJI roll

last weekend i’m visiting in-laws while they was here. she’s teach me one good recipe which is my dear hub favourite cake – banji roll!
never heard about this cake however when its done, i know i hv seen it before..for me its a roll cake with some design inside it. However thanx a lot to MIL for the great recipe n tips while doing it…lots of things i’ve learn…coz she’s a housewife wif lots of knowledge in cooking…she can cook fast n almost every complicated recipe (for me larrrr..leceh2nya recipe).
Actually byk MIL nak turunkan ilmu tp eden ni nya style lain skit..ada kriteria kalu nak amik ilmu: 1) makanan tu kesukaan diri sdiri nya tekak 2) snang nak cari ingredient n simple jer bhn2 yg diperlukan 3) if rasa resepi tu mmg leh dibuat slalu MAKA akan ku amik ler ilmu tu if not..dui..berchinta ooi..bkn apa, otak ni mcm leh absorb benda2 tertentu jer so kalu bkn utk dibuat slalu maka x yah ler..(pendapat den lar).
Tu yg ilmu buat burger m’sia, donat, roti jala yg mmg superb halus n very fine tastenya tu…n etc lg..x dpt melekat sgt. Nasi beriani kambing pun baru 2x jer buat…jd gak tp bila dah lama x buat…mau ilang rasa yakin tu n trus x mau buat..same goes to resepi nasi ayam…simple kan..leh carik kat maner2 pun tp sapa yg leh dpt ilmu ditunjuk satu persatu n fabulousnya rasa tu x mau ker..lg2 kalu mentua bg resepi yg anak2 mrk suka mkn – rugi oooooooooo..tp tu lar manusia kan..amik snang jer. Tapau jer dr kdai “cik Bedah” tu…hahaha jgn mr hub jatuh terchinta dgn cik2 kedai tu dah ler..naya ooooooo.
tp syg..x dpt nak amik step2 buat..coz x biasa snap2 masa tgh buat kerja..almaklum tgh concentrate…hahaha..so dpt snap hasilnya jer. LAYAN!!!
image
gambar step ni grab fr HERE…pinjam yer owner..so my banji roll is below…
m_16012011486 m_16012011484
bersepah designnya..akibat potongan x sama saiz n asyik rolling2 jer dia..so tergerak kot position intinya tu…BTw banji roll ni adalah cake sponge nya resepi…n pakai byk tlur ooooo.
**mentua dah sound suh buat sdiri lak pas ni…huhu leh jd ker…??? insyaallah ZUE BLEH buaaaaaaaaaat.

No comments:

Post a Comment