Tuesday, January 8, 2013

TEFAL


sblm citer pasal mkn2 santai di Garden Lifestyle Store & Cafe baru2 ni citer jap pasai cuti hujung thn..actually dpt cuti sempena hujung thn..cuti ni pun sebab nak clearkan cuti yg x der lar byk mana pun..dlm 7 hr jer terlebih frm AL yg mmg x byk tu..so sblm kna burn mcm tu jer..maka dah diberi pluang utk amik cuti better amik lar kan..so hr jumaat 28/12 n 31/12 dpt ler bercuti...since cuti bersambung dgn weekend n new yr public holiday..ada ler smuanya dlm 6 hr...so me n mr hub decide utk balik kg saya-pekan, phg n kg dia -sepang.

as usual kalu balik kg pekan, sharian berlalu mmg mcm x cukup jer..mcm2 yg nak dibuat dgn mlayan karenah anak2 buah ksayangan....fuuh penatnya trasa sgt..tp happening, x boring n juga karenah atuk yg smakin tua smakin pelupa membuatkan aku, kakak n ibu x henti kpenatan..ditambah pula perangai ayah yg kdg kala buat prangai tuanya yg akhirnya kami ber-3 tense sdiri...huhu. nasib mr hub pandai bawa diri bila balik kg...x byk karenah nak mlayan dia cuma kali ni mr hub x sihat..perut masuk angin n almost demam. ksian dia...

new yr kami berada di sepang...nothing much to celebrate..siang kami ber2 kuar ke alamanda, putrajaya. jenjalan cuci mata...n not to forget mencari kuali tefal ku yg umi amik..actually umi beli dr aku tp rega murah ler..coz aku dah x ingat rega asal...so who cares kan..jual kat ibu sdiri, rugi skit apa lar salahnya...so di carrefour dpt ler kuali tefal idamanku..kuali bertelinga kali ni coz kuali fry pan dah ada 1, rasanya cukup satu n another one mmg nak cari sgt kuali tefal wok pan n dgn penutup..snang nak mengoreng bagai.


         

naper minat sgt dgn kuali tefal ek?? herm sebabnya pernah satu ketika nak buat kerapu sweet sour..goreng ler ikan kerapu yg agak mahal tu dlm kuali biasa...sblah atas lawa jer..tp bila nak balik kan ikan tu...alamak sudah melekat daaa...superb nya kulit tertanggal n bersepai isi ikan...huhu...bila siap, dah x rupa ikan pun..mcm ikan kena lenyek langgar lari jer...ksian tgk nak present bg mr hub mkn pun x cantik dah...sib baik cover dgn sambal sweet sour tp still nampak juga isinya yg beterabur tu...sedih jer. lpas dr tu trus cari kuali tefal and e' best part ada sign when to start cooking tau..baca bwh yer:


                              Thermo-Spot


Built right into the non-stick coating of the pan, Tefal's unique Thermo-Spot® heat indicator tells you when your pan has reached the optimum temperature to seal in the flavor of your food.
Before heating, the Thermo-Spot® pattern is clearly visible. As the pan heats up, the pattern begins to change. Once it reaches the ideal temperature, the Thermo-Spot® pattern turns solid red.


slain dr tu....bagus dr segi:

Safe for use with metal utensils. - tp aku pakai wooden utensils/plastic IKEA utensils tu...syg woo..takut juga kalu calar balar kan...
Total non-stick exterior for easy cleaning.
Charcoal Grey exterior.
Bakelite ergonomic handles with metallic insert.
Glass lid stainless steel edge
Base guaranteed fully anti-warp.

stlah ada kuali ni, mmg kerja menyediakan masakan snang..snang nak mengoreng -  xyah pakai minyak, sihat gitu.., x mlekat...mudah dibasuh. i LIKE it so much.


No comments:

Post a Comment

Post a Comment